Praznični December

v Slovenj Gradcu

 

Darilna mašna 2.png
Ornament Snezinke 2.jpg

VOŠČILO USTVARJALCEV

Ornament 2f.jpg
Ornament 2f.jpg
Ornament 2f.jpg
Ornament 4.jpg

Za praznike vam vošči

Adi Smolar

Ornament 5a.jpg
Ornament 5a.jpg

Adi Smolar se je rodil v glasbeni družini. Znan je predvsem kot kantavtor in pisec besedil za različne glasbene skupine. Nekaj časa so bili njegova spremljevalna skupina Leteči potepuhi. Leta 1989 je izdal tudi pesniško zbirko z naslovom Naš svet se pa vrti. Leta 1996 je izšel prvi del serije knjig kratke mladinske proze z naslovom Pujsa in Andrej Migec.

Plešemo skupaj

Ornament 4.jpg

" FSE KA BI ZA BOŽIČ "

Ornament 5a.jpg
Ornament 5a.jpg

" I GOT THAT FEELING "

Ornament 5a.jpg
Ornament 5a.jpg
Ornament 4.jpg

Nagovor Dedka Mraza

Ornament 2b.jpg

Posebnost tedna

 

Snežna vila bere: »Snežinka debelinka«

 

Ornament 4.jpg
Ornament Snezinke 1.jpg

…poslala pravljičarka iz Slovenj Gradca.

 

Ornament 6.jpg

Iz vašega kraja

PJU_7273.jpg
Ornament 6.jpg
Ornament 6.jpg
Ornament Snezinke 1.jpg

Božičkov kotiček

Ali ste vedeli?

Silvestrovo, ali starega leta dan (31. dec.), je zadnji dan v letu. Ime mu je dal papež sv. Silvester, ki na ta dan goduje (umrl l. 335 – na zadnji dan v letu).

Slovenci so zadnjemu dnevu v letu rekli “staro leto”, večeru pa “drugi sveti večer”. Silvestrov večer kot ga poznamo danes, je nastal mnogo kasneje.

Do danes se je tudi pri nas (Škofja Loka in Poljanska dolina) ohranila šega, da e na večer pred novim letom otresa sadno drevje (tako prebujeni duhovi naj bi poskrbeli za dobro sadno letino).

Le delno pa se je ohranila navada, da po vaških hišah hodijo novoletni koledniki, ki s pesmijo voščijo dobro letino. Kolednice so se končale s prošnjo za darove kot npr.: En talar orehov, en talar klobas, en litrček vina, pa gremo od vas! Ker so ljudje verovali, da koledniki prinašajo srečo, so jih  gospodinje obdarile s klobasami, jajci in vinom.

Bolj za zabavo kot zares pa so si ljudje na silvestrovo  prerokovali prihodnost z vlivanjem svinca v vodo. 

 

Danes so se običaji spremenili. Praznovanje prihoda novega leta je pri ljudeh, ki ne praznujejo božiča, povezano s postavljanjem novoletne smrečice. Pravtako je v navadi obdarovanje, darove pa prinese dedek Mraz (iz ruske legende smo ga preselili pod Triglav).

 

Stara slovenska imena mesecev:

januar – prosinec, februar – svečan, marec – sušec, april – mali traven, maj – veliki traven, junij – rožnik, julij – mali srpan, avgust – veliki srpan, september – kimavec, oktober – vinotok, november – listopad, december – gruden